Pırlanta Üretim Aşamaları

Büyük bir hayranlık uyandırabilen ve beğenerek satın alarak kullandığınız şık mücevherler sizlere ulaşana kadar pek çok farklı aşamadan geçmektedir. Mücevherler ve pırlantalarda her şey el işçiliğine ve büyük emeklere dayanmaktadır. Bu süreçlerin her biri kıymetli zanaatların sahibi olan kişiler tarafından büyük bir titizlikle yürütülmektedir.

Her bir pırlanta ürününün kendisine ait ayrı kalıbı vardır. Bu kalıplar göz önünde bulundurularak ürün dökülür ve üretim aşaması başlatılır. Ürünün kalıbı mevcut değil ise farklı programlardan yararlanılarak üç boyutlu çizimler yapılır ve render alınır. Kauçuktan üretilmiş bu kalıplar, çizimlere göre makinelerde kesilir. Kauçuk kalıplar genellikle iki parçalıdır. Her bir kalıp çıkartıldıktan sonra üretici firmalar tarafından arşivlenir. Siparişini verdiğiniz ürünün kalıbı yani kauçuğu firmanın elindeyse ikinci üretim aşamasına otomatik olarak geçiş yapılır.

Döküm Aşaması ve Soğutma İşlemleri

İkinci aşama döküm aşamasından oluşmaktadır. Kauçuk malzemelerin içerisine enjekte edilen mum soğuduktan sonra kaba alınır. Kaba alınan mumun soğutulması işleminden sonra tekrar soğuması için altı dökülür ve soğutma işlemi tekrarlanır. Kalıptan çıkartılmış altın sade olarak nitelendirilmektedir. Sade malzemeye ön cila yapıldıktan sonra temiz bir görüntü elde edilir. Bu işlem sayesinde montür adı verilen ve altından elde edilen taş yuvalarının yer aldığı kısım meydana gelmiş olur.

Altının sade kısımları elde edildikten sonra pırlanta ve renkli taşlar mıhlanarak bir diğer aşama olan mıhlama aşaması da tamamlanır. Bu işlemlerin ardından ürünün son cilası atılır ve rodajı yapılır. Bu aşamalardan geçen mücevherler kullanıcılara ulaştırılmaya hazırdır. Ürünler üzerine son aşama olarak marka logosu yani patenti vurulur.

Pırlanta Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Pırlanta seçerken bazı özel detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir. Pırlantaların büyük bir kısmı renksiz gibi gözükür. Ancak aralarında renk tonu farklılıkları yer almaktadır. Bir pırlanta ne kadar renksiz ise o kadar değerlidir. Pırlantalardaki renk seçenekleri “diamond” kelimesinin baş harfi olan D’den başlar ve Z’ye kadar uzayarak sınıflandırılır. J rengi ve üzeri olan pırlantalar makul beyazlık seviyelerindedir.

Doğal bir taş olan pırlantaların kendilerine özel nitelikleri mevcuttur. Taş içerisinde yer alan maddelerin sayısı, rengi, yapısı ve büyüklüğü o taşın doğallığını ve değerini ortaya çıkartır. Pırlantaların karat ölçülerin ağırlığın belirtilmesi için kullanılır. Özellikle evlilik teklifi yapılacağı zaman satın alınacak olan tektaş yüzüklerin 0.20ct ve üzeri karat ölçülerine sahip olması tavsiye edilmektedir.

Pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan özellik kesimdir. Kesim, elmasın pırlantaya döndüğü süre ışığı ve verdiği etkiyi etkileyen en önemli unsurlar arasındadır. Bir pırlantanın kesimi ne kadar iyiyse parlaklığı ve ışıltısı da o kadar iyi olur. Bu farklılıkları görebilmek için pırlanta taşı sağa, sola, yukarıya ve aşağıya doğru hareket ettirerek verdikleri etkiye bakabilirsiniz.

Pırlanta bu aşamalara gelmeden önceki durumu nasıldı hangi şartlarda buraya geliyor öğrenmek için pırlanta oluşumu ve tarihçesi yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top