Elmas ve Pırlantanın Farkı

Çok sayıda kişinin elmas ile pırlantayı farklı taşlar sandığına biliyor musunuz? Aslında elmas ve pırlanta aynı taştır. Sadece elmas doğada ham haliyle bulunan kıymetli bir taştır ve yeraltında yüz milyonlarca yıl içerisinde kendiliğinden oluşur. Elmas işlendiğinde pırlanta adını alır ve kolyelerden yüzüklere kadar çeşitli tasarımlarla güzelliğinizi ön plana çıkarır. Sonuç olarak özüne baktığınızda bu iki taş aynı taştır.

Aynı kalite değerine sahip olan bir pırlanta ile bir elmas kıyaslandığında pırlantanın çok daha kıymetli ve çok daha pahalı olduğunu belirtebiliriz. Çünkü elması işlemek son derece zordur. Elmas işlendiğinde ve pırlanta halini aldığında bu işçilik pırlantanın kalitesini daha da arttırır. Elmas gezegendeki en sert taş olma özelliğini taşıyor. Haliyle bir elma sana hiçbir zarar vermeden kesmek ve şekillendirmek de bir o kadar emek ve uzmanlık gerektiriyor.

Pırlanta Aslında Bir Kesim Adıdır!

Bu nedenle elmas işlendiğinde ve pırlanta halini aldığında kıymeti daha da artmış oluyor. Pırlanta günümüzde kıymetli bir taş ismi olarak anılsa da aslında bir kesimin adıdır. Bu kesim yöntemi ilk kez 1919 yılında keşfedildi ve günümüzde hala kullanılıyor. Zamanla bu kesim adını elmasın işlenmiş haline yani pırlantaya verdi. Günümüzde pırlanta kıymetlidir taş olarak biliniyor.

En Çok Tercih Edilen Yuvarlak Kesimdir!

Pırlanta kesim yönteminde aslında pek çok farklı şekli elde etmek mümkün olabiliyor. Dünya genelinde en çok tercih edilen ise 57 kenarlı olan yuvarlak kesimdir. Bu kesim yöntemi diğer kesim teknikleri ile kıyaslandığında ışığı çok daha fazla yansıtır. Bu nedenle pırlanta daha görkemli ve daha parlak bir görünüm alır. Tüm dünyada yüzükten kolyeye kadar takı tasarımlarında kullanılan pırlantalar en çok yuvarlak kesim ile şekillendirilir.

Elmas kesim adı verilen kesim tekniği de elmasa şekil vermek için kullanılan yaygın tekniklerden biridir. Ülkemizde her ne kadar elmas kesim olarak bilinse de bu kesimin global adı aslında gül kesimdir. Bu kesim yönteminde taşın altı genellikle düz bırakılır. Ülkemizde çok sık tercih ediliyor olsa da yurt dışında yaygın şekilde tercih edildiği söylenemez.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top